Panel dyskusyjny cz. 2

SMAK SŁONY. Cząstkowe oceny wahały się od 0 do 6. Tak duże wahania mogą być związane z budową pistacji oraz sposobem przygotowania. Owoce podczas moczenia w soli, pozbawione były łupiny, jednak miały łuskę, która podczas prażenia staje się krucha i często przy delikatnym bodźcu mechanicznym kruszy się odpada. To właśnie w niej skupiona jest sól nadająca smak słony prażonym orzechom pistacji. Oceny bliskie 0, dotyczyły prawdopodobnie owoców pozbawionych łuski. Jednak średnie oceny dla wszystkich odmian nie różniły się istotnie i zawierały się w zakresie 1,9-3,4.

SMAK SŁODKI. Oceniający nie wyczuwali wyraźnej obecności smaku słodkiego w prażonych pistacjach. Nieco bardziej słodka wydawała się Y (2,7), najmniej odmiana Z (2,1) oraz pomiędzy odmiana X (2,3). Metoda irygacji jednak, nie miała wpływy na słodkość owoców.

SMAK GORZKI. Bardzo słabo wyczuwalny był smak gorzki, bez różnic między odmianami oraz T0, T1 i T2.

SMAK ŚCIĄGAJĄCY. Postanowiono również wziąć pod uwagę wrażenie ściągające, jednak żaden z oceniających nie odczuł tego smaku.

POSMAK . Intensywność posmaku jaki pozostawiły po sobie orzechy pistacji, oceniony został jako średni dla Z oraz X (5,1 i 4,9) oraz nieco poniżej dla Y (4,1). Nie są to jednak statystycznie istotne różnice. Nie zaobserwowano również różnic w obrębie T0, T1 i T0.

TWARDOŚĆ. W tym przypadku, skala była tak podzielona, że ocena 5 odpowiadała poprawnej twardości, czyli typowej dla prażonych pistacji. Odmiana Y okazała się nieco mniej twarda (4,7) od odmian X i Z, których średnia ocena była taka sama (5,7). Poszczególne irygacje uzyskały średnie T0-5,5; T1-5,1; T2-5,4.

CHRUPKOŚĆ. Podobnie jak w przypadku twardości, odmiana Y, okazała się najmniej chrupka (4,8), podczas gdy odmiany X i Z ocenione zostały nieco wyżej (5,5 i 5,6). Różne oceny pojawiły się również dla metod nawadniania – T1 w oceną 5,1 oraz wyżej ocenione T0 - 5,5 i T2 - 5,6.

KRUCHOŚĆ. W przypadku kruchości, zachowana jest tendencja podobna do oceny chrupkości – odmiana Y oraz T1 nieco mniej kruche od pozostałych odmian; poza tym brak wyraźnych różnic. Średnie noty zawierają się w zakresie 5,0-6,0.

WRAŻENIE POZOSTAWANIA NA ZĘBACH. Oceniający nie zaobserwowali różnicy między odmianami X oraz Z (3,4 i 3,4). Również średnie dla poszczególnych irygacji nie różniły się. Zdecydowanie natomiast od reszty różniła się odmiana Y z wynikiem 5,1.