Tydzień 1

Po przyjeździe w sobotę 15. marca 2014 r. zostaliśmy zakwaterowani w hotelu w Tienray. Zostaliśmy zapoznani z najważniejszymi punktami regulaminów obowiązujących na obiekcie. W niedzielę zostały nam przydzielone rowery. Zapoznaliśmy się z droga do zakładu, w którym od poniedziałku rozpoczniemy staż.

W poniedziałek, po dotarciu do  szklarni przed godziną 8:00, razem z grupą 26 dziewczyn poznałyśmy właściciela firmy Cox Aardbeien. Po powitaniu zostały nam w skrócie przedstawione obowiązki, które będziemy wykonywały w czasie stażu.

Przez pierwsze 1,5 dnia głównym zajęciem było obrywanie suchych liści truskawek oraz usuwanie małych liści, które nie są niezbędne do właściwego rozwoju roślin, a blokują prawidłowy rozwój kwiatów (konkurencja o światło).

Po zakończeniu tej czynności w całej szklarni przydzielono nam kolejną pracę pielęgnacyjną - wyciąganie pędów z kwiatami poniżej poziomu sznurka. Dla ułatwienia pracy - poruszamy się na szczudłach. Należy zachowywać odpowiednią delikatność przy wykonywaniu tej czynności - pędy są kruche i można łatwo je złamać. Czynność tę wykonujemy po to, aby owoce lepiej się rozwijały, a ich zbiór poniżej wysokości doniczek był ułatwiony.