Rozpoczęcie stażu

Pierwszy tydzień stażu rozpoczął się od pracy przy uprawie ogórków. Zlecono obcinanie dolnych liści (3 liście od dołu). W szklarni znajdowały się dwa rodzaje uprawianych ogórków. Większą część zajmowała uprawa ogórków przeznaczonych do produkcji ogórków konserwowych. Na tej części usuwano liście wraz z ogórkami - ze względu na małe zapotrzebowanie. Natomiast mniejszą część szklarni zajmowały ogórki zielone. Zlecone było obcinanie samych liści po usuniętych ogórkach (liść wraz z ogórkiem stanowiły parę – liść odżywia ogórek). Powodem powyższego zabiegu było niedostateczne wykarmienie przez roślinę dolnych ogórków, w skutek czego powstawałyby ogórki zniekształcone i źle rozwinięte. Kolejnym powodem było to, że po zbiorze ogórków zielonych liście stały się zbędne. Ponadto wraz ze wzrostem rośliny wydłuża się część łodygi, która nie powinna wydawać owoców ze względu na fakt, że taki stan rzeczy powodowałby straty w uprawie.