Tydzień 2 24.03-30.03

Szklarnia podzielona jest na 2 strony które rozdziela łącznik. Po każdej stronie znajduje się 255 rzędów, co daje łącznie 510. Długość jednego rzędu potocznie zwanego rajką z wyłączeniem 15 ostatnich (które są krótsze)  wynosi około 100 metrów. Zbiór pomidorków w danym rzędzie zawsze zaczynamy od prawej strony zgodnie ze wzrostem i nachyleniem pędów.  Przy zbiorze wykorzystywany jest wózek dostosowany do jazdy po metalowych rurach, na którym znajduje się od 7 do 10 dużych żółtych skrzynek  na pomidory plus jedna mniejsza niebieska na odpady. Pojemność  jednej skrzynki to około 15 kg pomidorów. Liczba skrzynek na wózku zależy od przewidywanych zbiorów, co jest uwarunkowane panującą w danym momencie sytuacją meteorologiczna.  Owoce zbierane są bez szypułek, schematycznie odpowiednią techniką tak aby żaden nie został pominięty.  Pomidory pozostawione mogłyby  dojrzeć przedwcześnie co skutkowałoby pęknięciami na skórce. Takie pomidory zostałyby pozbawione odpowiedniej jakości. Po zbiorze danego rzędu wózkiem  wjeżdża się na wagę, gdzie na podstawie uzyskanych kilogramów w stosunku do czasu zbioru wyliczana jest szybkość zbioru czyli norma.  Ustaloną z góry normą dla odmiany ‘Sweetelle’ było 55 kg/ h. 

 

Natalia Szeremeta i Katarzyna Łuczak