ACRIFLOR
Krajowy Związek Hodowców Kóz rasy Florida ACRIFLOR (KZHKF- ACRIFLOR) został założony w roku 1996 przez dwóch profesorów Uniwersytetu w Cordobie i grupę hodowców. Praca hodowlana nad tą rasą zaczęła się jednak znacznie wcześniej, na początku lat osiemdziesiątych. ACRIFLOR działa pod patronatem wydziału ds. agrokultury i rybołówstwa „urzędu wojewódzkiego” i „Ministerstwa agrokultury i rybołówstwa”. Jego zadaniami są prowadzenie Księgi Rodowodowej tej rasy i wdrażanie programu mającego na celu jej ulepszenie. Obecnie KZHKF sprawuje pieczę nad około 62 tysiącami zwierząt pochodzącymi z 71 ferm. Hodowle umiejscowione są w większości na terenie północnej Anadaluzji i południowej Ekstremadury, jak również w Murcji i Castilla y Leon oraz Castilla la Mancha. Należy też dodać, że hodowle tej rasy znajdują się także w południowej części Portugalii.
Związek zarządzany jest przez komitet dyrekcyjny, zespół techników i walne zgromadzenia członków, które odbywają się co kwartał. Najważniejsze z nich wypada w grudniu i w jego trakcie ustala się budżet i plan działania na cały rok. W czasie zgromadzeń hodowcy mają sposobność do wyrażenia swoich uwag i wszelkich propozycji zmian.
Nadrzędnym celem KZHKF jest poprawa jakości genetycznej poszczególnych stad (seleccion intrarebano), jak i całości populacji, w oparciu o program selekcyjny tej rasy (seleccion interrebano). Aby osiągnąć te cele, prowadzone są następujące działania:
1. Prowadzenie księgi genealogicznej.
2. Opracowanie katalogów reproduktorów i samic.
3. Oficjalne kontrole wydajności mlecznej: kontrole odbywające się co 4-6 tygodni, w czasie których dokonuje się pomiaru zawartości tłuszczu, białka, komórek somatycznych i suchej masy mleka indywidualnie dla każdej kozy. Zgromadzone w ten sposób dane są potem podstawą do selekcji zwierząt.
4. Sztuczna inseminacja: stanowi narzędzie w programie selekcji zwierząt. Unasiennianie konkretnymi samcami pozwala na przestrzeni pokoleń na skorygowanie niektórych wad w stadzie kóz. Ułatwia także prawidłową waloryzację kozłów, na podstawie wydajności mlecznej uzyskanej prze jego córki. Odnosi się to do samców, które są na etapie testów w centrum prób (centro de testaje) IFAPA znajdującym się w Hinojosa del Duque (które jest jednostką „urzędu wojewódzkiego”).
5. Potwierdzanie pokrewieństwa - badania genetyczne DNA: realizowane w laboratorium XENETICA FONTAO, tj. analiza próbek krwi koźląt celem potwierdzenia ich matki i ojca.
6. Doradztwo weterynaryjne z obszaru:zarządzania stadem, zagadnień sanitarnych, epidemiologicznych, żywienia, rozrodu, udoju (maszyny udojowe, zdrowotność wymienia), identyfikacji i transportu zwierząt.
7. Promocja rasy: organizuję się wystawy, konkursy, licytację zwierząt.
8. Organizowane wystawy są o zasięgu regionalnym lub krajowym, najważniejszy jest konkurs morfologiczny kóz organizowany co roku w Zafrze, na którym zazwyczaj gromadzi się około 200 zwierząt.
9. Program kształcenia i informowania hodowców: organizacja kursów, spotkania z hodowcami dotyczące konkretnych zagadnień, hodowlanych, szkolenia dla sędziów morfologicznych.
10. Promocja mleka koziego i jego produktów: targi, spotkania edukacyjne z młodzieżą szkolną.
11. Identyfikacja zwierząt -we współpracy z powiatowymi centrami weterynaryjnymi.
12. Kontrola nad rozrodem: sztuczna inseminacja, dobór zwierząt do rozrodu, kontrole USG, magazynowanie materiału genetycznego.
13. Współudział w wielu projektach badawczych, realizowanych przez Uniwersytet w Cordobie, jak i firmy prywatne.
Za wyżej wymienione zadania odpowiedzialny jest 6 - osobowy zespół, złożony z jednego profesora Uniwersytetu w Cordobie, czterech weterynarzy i jednego technika. Aby wszystko funkcjonowało sprawnie, konieczna jest bardzo dobra synchronizacja między pracownikami, jak i z hodowcami. Sprawia to, że nie mniej ważna niż praca w terenie jest praca w biurze i dobra komunikacja w zespole. Każdy wyjazd w teren musi być dobrze przygotowany, gdyż często wykonywane są wizyty w hodowlach oddalonych o 300-400 km. Zawsze próbuje się połączyć wizyty na kilku sąsiednich fermach. Skutkuje to tym, że wyjazdy często zaczynają się o godz. 5:00 rano, a kończą o 22:00. Jednak obcowanie ze zwierzętami i wdzięczność hodowców rekompensuje godziny pracy.