Tydzień II
Kolejny tydzień to oddzielanie kwiatostanu truskawki od liści oraz obrywanie młodych pędów, które mogłyby zaburzyć równowagę rozwoju rośliny poprzez tworzenie nowej sadzonki, która potrzebuje składników odżywczych niezbędnych do rozwoju, odbierając energię wzrostu rośliny macierzystej owocującej. Pod koniec tego tygodnia zabieg ten jest powtarzany na całej sześciohektarowej szklarni, ponieważ kwiaty i liście w pierwszym tygodniu były zbyt krótkie, aby ułożyć je w żądany sposób. Teraz można dokonać tego zabiegu, co zaowocuje wyższymi i wydajniejszymi zbiorami (95% truskawek będzie widoczna na wysokości wzrostu-będzie w zasięgu ręki). Ponadto mieliśmy spotkanie z właścicielem firmy Cox Aardbeien. W 1950 roku John cox wraz z zoną prowadzili gospodarstwo rolne z uprawa truskawek, szparagów, por, fasoli. Ber (obecny współwłaściciel) i brat Saajak odkupili część firmy od ojca w 1988r. (łącznie 12ha). Dotychczasową uprawę polową zamienili w uprawę szklarniową, specjalizując się w truskawkach (duża szklarnia w Horst 6ha i mała szklarnia w Venray 1ha). W 2001 roku podjęto próby uprawy rabarbaru, jednak po trzech latach. Firma eksportuje owoce głównie do Niemiec i Rosji.