3 tydzień

Rozpoczęcie pracy w zakładzie WESTBURG  produkującym pomidory koktajlowe.

W szklarni uprawiane są dwie odmiany pomidorów: odmiana barwy żółtej (której dotyczyło moje stanowisko pracy) i odmiana czerwona (pomidory truskawkowe).

W pierwszym tygodniu poznaliśmy system zbioru pomidorów w danym zakładzie. Pomidory obrywane są bez szypułek do skrzynek o pojemności 5 kg, transportowanych na wózku. Następnie wózek jest ważony, a skrzynki są układane na paletach. Dane odnośnie wydajności zbieracza, masy zebranych pomidorów z rzędu oraz numer rzędu zapisywane są elektronicznie na wadze i przesyłane do głównego komputera.

W dniu 06.04.2014 r. odbyły się dni otwarte szklarni w okolicy Horst.

Można było zapoznać się systemami i procesami  produkcji poszczególnych roślin. Szczególną uwagę zwracał sposób ogrzewania roślin przy pomocy resztek drewna pochodzącego z wycinki lasu lub przy użyciu trocin. Paliwo odnawialne automatycznie podawane jest do pieca, gdzie z pomocą wentylatorów jest taśmowo spalane na popiół.