Raport III

Zbiór rozpoczął się 17 kwietnia a zakończył 4 czerwca 2014 r.. W tym okresie na plantacji zatrudniano około 100 pracowników, którzy podzieleni zostali na trzy grupy, a każda z nich odpowiedzialna była za zbiór jednej części szklarni (składającej się z kilkunastu sekcji).

Jednym z atutów uprawy w rynnach jest możliwość bardzo szybkiego zbierania owoców. Każdy pracownik wyposażony jest w wózek, który osadzany jest na metalowych rynnach, dzięki czemu jego przesuwanie nie wymaga siły fizycznej. Na wózku układane są skrzynki a w nich jednostkowe opakowania na truskawki. Na każdym znajduje się także waga elektroniczna. Już podczas zbioru owoce dzielone są  początkowo na dwie, później trzy klasy jakości.Klasa I- owoce dorodne, wybarwione na kolor intensywnie czerwony, bez widocznych uszkodzeń i wycieków soku, bez deformacji, z szypułką. Klasa II- owoce lekko zdeformowane, o barwie czerwonej lub lekko pomarańczowej, z niewielkimi uszkodzeniami, także bez szypułek. Gdy rośliny kończyły owocowanie bardzo duża  ich część była zdrobniała. Te trafiały wówczas do osobnych opakowań (jako klasa III). W szczycie sezonu, gdy rośliny osiągnęły pełnię owocowania, pracownik był w stanie zebrać średnio około 35kg truskawek na godzinę. Wielkość ta była kotrolowana komputerowo. Przy wyjeździe z każdego rzędu znajdował się mały komuter. Po zakończeniu zbioru w danym rzędzie pracownik zobowiązany był do wprowadzenia danych w kolejności: indywidualny numer pracowniczy, numer rzędu, waga skrzynki, ilość pełnych skrzynek zebranych z danego rzędu ( np. 66#114#6#18#). Dzięki temu systemowi pracodawca codziennie miał kontrolę nad wydajnością pracowników i wielkością plonu w danym okresie.

 

 

Opracowały: Natalia Matkowska, Ewa Rymarowicz, Magdalena Dąbrowska