Tydzień 1 17.03-23.03
- Nasz staż ogrodniczy w Holandii odbyłyśmy w szklarni Twinburg Venlo, która jest jedną z trzech obiektów przynależących do firmy Westburg. Powierzchnia wszystkich szklarni wynosi około 15 ha , a naszej około 4 ha. Zakład zajmuje się produkcją żółtych i czerwonych pomidorków koktajlowych cherry . Każdego roku w listopadzie wysadzane jest łącznie we wszystkich szklarniach 3500.000 młodych roślin. Rośliny uprawiane są na wełnie mineralnej. W ciągu sezonu produkowane jest 4,5 miliona kilo pomidorów. Warunki w szklarni podczas uprawy są całą dobę monitorowane aby zbiór wykonano w odpowiednim momencie dojrzałości owoców w kolorze czerwonym lub zapalonym. Zbiór w szklarni wykonywany jest 6 dni w tygodniu, a z jednej rośliny średnio raz w tygodniu co w dużej mierze zależne jest od pogody. Po zbiorze pomidorki są starannie sortowane i profesjonalnie pakowane. Produkt w Holandii sprzedawany jest w marketach Jumbo, Aldi, MD, Albertheim. Pomidorki sprzedawane są również za granicą w Niemczech, Danii, Belgii, Anglii.
Cechy pomidorków cherry:
- barwa: żółta lub czerwona
- kształt: owalny, widoczne żebrowanie
- masa owoców: 10-15 g
- smak: słodkie, czasem lekko kwaśne, świeże, chrupiące
- wartość odżywcza: witaminy A, C, z grupy B, magnez, fosfor, potas.
- zawierają antyoksydanty
- dostępność: cały rok
My zajmowałyśmy się zbiorem pomidorków czerwonych odmiany ‘Sweetelle’ . W poprzednim roku uprawiane były również odmiany ‘Bombelo’ i ‘Sasari’.
Natalia Szeremeta i Katarzyna Łuczak