Tydzień 1 17.03-23.03

  1. Nasz staż ogrodniczy w Holandii odbyłyśmy w szklarni Twinburg Venlo, która jest jedną z trzech obiektów przynależących do firmy Westburg.  Powierzchnia wszystkich szklarni wynosi około 15 ha , a naszej około 4 ha. Zakład zajmuje się produkcją  żółtych i czerwonych pomidorków koktajlowych cherry .  Każdego roku w listopadzie wysadzane jest  łącznie we wszystkich szklarniach 3500.000 młodych roślin. Rośliny uprawiane są na wełnie mineralnej. W ciągu sezonu produkowane jest 4,5 miliona kilo pomidorów.  Warunki w szklarni podczas uprawy są całą dobę monitorowane aby zbiór wykonano w odpowiednim momencie dojrzałości owoców w kolorze czerwonym lub zapalonym. Zbiór w szklarni wykonywany jest 6 dni w tygodniu, a z jednej rośliny średnio raz w tygodniu co w dużej mierze zależne jest od pogody.  Po zbiorze pomidorki są starannie sortowane i profesjonalnie pakowane. Produkt w Holandii sprzedawany jest w marketach Jumbo, Aldi, MD, Albertheim.  Pomidorki sprzedawane są również za granicą w Niemczech, Danii, Belgii, Anglii.

 Cechy pomidorków cherry:

- barwa:  żółta lub czerwona

- kształt:  owalny, widoczne żebrowanie

- masa owoców: 10-15 g

- smak: słodkie, czasem lekko kwaśne, świeże, chrupiące

- wartość odżywcza: witaminy A, C, z grupy B, magnez, fosfor, potas.

- zawierają antyoksydanty

- dostępność: cały rok

My zajmowałyśmy się zbiorem pomidorków czerwonych odmiany ‘Sweetelle’ . W poprzednim roku uprawiane były również odmiany ‘Bombelo’ i ‘Sasari’.

 

Natalia Szeremeta i Katarzyna Łuczak