Oznaczanie kwasów tłuszczowych cz.1
Aby oznaczyć kwasy tłuszczowe należy oddzielić tłuszcze z badanej próbki. Uzyskuje się to m.in w drodze ekstrakcji w rozpuszczalniku wspomaganej ultradźwiękami w łaźni wodnej. W tym celu odmierzono 1g zmielonych prażonych pistacji oraz 3 ml rozpuszczalnika – cykloheksanu. Próbki wstawiono do łaźni wodnej z ultradźwiękami na 3 godziny i wstrząsano, co poł godziny. Po tym czasie próbki umieszczono w wirowce na 15 minut przy prędkości 4000 r/min. Następnie oddzielono olej od osadu i odparowano resztę rozpuszczalnika z oleju za pomogą azotu. Po zważeniu próbek obliczono zawartość procentową oleju. Największą zawartość oleju stwierdzono w odmianie Z (42,73%) oraz przy sposobie nawadniania oznaczonym jako T1 (42,13%). Niewiele mniejszą zawartość wykazano w odmianie X (41,37%) oraz przy minimalnym nawadnianiu - T0 (40,62%). Obniżoną zawartość tłuszczu zaobserwowano natomiast w przypadku odmiany Y (36,68%), Secano (37,7%) oraz przy podaży największej ilości wody podczas wzrostu rośliny – nawadnianiu T2 (38,34%). Dla porównania, według USDA Nutrient Database, prażone orzechy pistacjowe z dodatkiem soli zawierają 44,82% tłuszczu.