Pomiar tekstury

Prażone pistacje (bez łupiny) poddano badaniu tekstury za pomocą TA.XT2 Texture Analyser (Stable Micro System). Wykonano 40 powtórzeń dla każdego ze sposobu nawadniania rośliny(T0, T1, T2) w obrębie 3 odmian (X, Y, Z) oraz Secano. Badanie polegało na poddaniu pistacji działaniu siły, wyrażonej w Newtonach, powodującej ich rozkruszenie. Urządzenie  rejestrowało opór jaki stawia orzech wraz z naciskiem ramienia urządzenia oraz szkicowało na tej postawie wykres.

 

 

 

 

 

W obrębie odmiany, najtwardsze okazały się pistacje odmiany Z (54,34 N), następnie odmiany Y (52,44 N) oraz odmiany X (50,72 N). Zdecydowanie odbiegające od tych rezultatów wyniki otrzymano dla  Secano, które kruszyło się już pod naciskiem siły, średnio 42,13 N. Zaobserwowano natomiast jasną korelację w obrębie metody nawadniania – im więcej wody użytej zostało do nawadniania rośliny, tym twardsze były owoce i wymagały więcej siły do ich rozkruszenia (kolejno T0 – 50,67N, T1 – 51,12N, T2 – 53,56).