Oznaczanie związków lotnych cz.1

Przed przystąpieniem do oznaczania związków lotnych przygotowano wzorzec (internal standard), odważając 5mg octanu benzylu i rozcieńczając w 10mL heksanu. Wzorzec dodany zostanie do każdej z próbek i występując w tej samej ilości i jednakowym czasie retencyjnym, stanowić będzie punkt odniesienia. Jako materiał do badań, posłużyły prażone pistacje, ze względu na to, iż w tej formie najczęściej spożywane są przez konsumentów. Orzechy zmielono i odważono 5g do specjalnych probówek. Następnie dodano ok. 0,75g soli, 14mL wody oraz 5µL wzorca. Tak przygotowane próbki umieszczono na 40 minut w łaźni wodnej z mieszadłem magnetycznym w temperaturze 40°C. W tym czasie w probówce umieszczona była igła (SPME Devide, Supleco). Podgrzewana próbka uwalniała związki aromatyczne gromadzące się na igle, która po 40 minutach umieszczona została w chromatografie gazowym (SHIMADZU GC-17A) i poddawana analizie przez ok. 50 minut. Powstałe chromatogramy, poddane zostaną analizie mającej na celu identyfikację związków lotnych oraz oszacowanie procentowego udziału poszczególnych substancji.