Capritec 2
W ramach projektu Cepritec, o którym pisałam w poprzednim raporcie, Acriflor jest odpowiedzialny za jego pierwszą fazę, to znaczy za dokonanie klasyfikacji stad pod względem stanu sanitarnego, produkcyjności i jakości produkowanego mleka. Następnie na podstawie zgromadzonych informacji Acriflor będzie skonstruować bazę danych, która będzie stanowiła podstawę dla innych jednostek biorących udział w projekcie.
Pierwszym etapem gromadzenia informacji było przestudiowanie danych z kontroli jakości mleka z poprzednich dwóch lat i na ich podstawie wyłonienie ferm, które będą brały udział w badaniu. W wyborze kierowaliśmy się tym, aby można było potem stworzyć trzy grupy gospodarstw o różnych poziomach produkcji. Braliśmy też pod uwagę zaangażowanie hodowców w pracę z Acriflor i ich kompetencje, aby mieć pewność, że praca przeprowadzona w terenie będzie mogla przebiegać zgodnie z założeniami.
Założeniem projektu było dokonanie analizy 60 stad z różnych regionów i różnych ras. Dlatego wybrano po 20 stad pochodzących z trzech różnych związków hodowców: COVAP - rasa murciana granadina, CABRAMA - rasa malaguena, ACRIFLOR - rasa florida sevillana. Po wyborze 20 stad z naszych hodowli musieliśmy stworzyć harmonogram kontroli - w zależności od terminów porodów w każdej z nich. Próbki mleka musiały być pobrane co najmniej 35 dni po wykoceniu, aby wyniki nie były zakłócone przez fizjologicznie podwyższony po porodzie poziom komórek somatycznych. Przed każdym z wyjazdów za pomocą programu SIAMLEK wyłanialiśmy listę zwierząt, która w danym momencie była w laktacji, a następnie za pomocą programu WinEpi wyznaczaliśmy reprezentatywną ilość zwierząt. Na tej podstawie przygotowywaliśmy listę wieloródek i pierworódek, które powinny zostać uwzględnione.
Wyjazdy w teren celem zdobycia materiału rozpoczęlismy w połowie listopada, zostało nam jeszcze 5 grup pierworódek, od których trzeba pobrać próbki. Zwierzęta te będą się kocić w pod koniec lutego, więc będziemy mogli zakończyć ten etap doświadczenia dopiero w połowie kwietnia.
Do naszych zadań w czasie wizyty na fermie należało:
1. Przeprowadzenie z hodowcą ankiety, w której zawarte były pytania dotyczące:
- ogólnych danych o gospodarstwie (ilość zwierząt, procent zwierząt na remont stada itp.)
- sposobu i rodzaju żywienia (w czym najistotniejsza dla nas informacja było % włókna)
- dane dotyczące stanu wody, którą spożywają zwierzęta oraz wody używanej do mycia dojarek (pitna, ze studni, chlorowana itp.)
- sposobu wykonywania czynności codziennych w gospodarstwie (udój, odkarmianie koźląt, protokoły DDD)
- dane dotyczące zwierząt (podzielone na grupy technologiczne, prowadzenie spisu zwierząt)
- historii mamitis w stadzie, stosowanego leczenia, profilaktyki (np. autoszczepionki, kaniule, w czasie zasuszenia)
- schematów szczepień i odrobaczeń
- dane epidemiologiczne (historia chorób, ronień, status pod względem brucellozy i tuberkulozy);
2. Dokonanie inspekcji: procedury udoju, stanu czystości ściółki, stanu czystości w sali udojowej (np. pomiary czasu udoju na grupę, czasu udoju na zwierzę).
3. Pobrać próbki krwi od wyznaczonych za pomocą WinEpi zwierząt.
4. Pobrać zbiorcze próby mleka.
5. Dokonać oceny zdrowotności wymienia i strzyków (u zwierząt z pkt. 3) ocena wizualna i palpacja.
6. Rewizja maszyn udojowych (kubki udojowe, ustawienie ciśnienia i pulsacji).