Kontrole mleka

Kolejnym rutynowym zadaniem w Acriflor jest prowadzenie oficjalnych kontroli produkcji mleka.

Mają one na celu indywidualny pomiar produkcji mleka i jego parametrów (tłuszcz, białko, komórki somatyczne) dla kozy w czasie całej laktacji, to znaczy od wykocenia aż do zasuszenia. Używane są dwa  systemy kontroli:

A4 - próbki mleka są pobierane i analizowane co 4 tygodnie;

A6 - próbki mleka są pobierane i analizowane co 6 tygodni;

Staramy się wykonywać A4, ale w hodowlach, które są od nas oddalone, stosuje się A6.medidor

W czasie kontroli używa się medidorów -"mlekometrów" zatwierdzonych przez ICAR(International Comittee for Animal Recording). Są to proste urządzenia, składające się z komory pomiarowej, na której jest nakreślona skala, kranika, zawleczki pod ciśnieniem, wlotu i wylotu. Medidory wmontowuje się w system przewodów idący od kubków udojowych, w czasie udoju przepływa przez nie mleko, a proporcjonalna do produkcji część mleka jest zatrzymywana w komorze pomiarowej, co umożliwia odczytanie wyniku na skali.

Dane otrzymane z kontroli służą później do:

-szacowania produkcji mlecznej w danej laktacji lub w czasie całego życia produkcyjnego, do czego używa się metody Fleishmanna

-prowadzenia ksiąg genetycznych, oceny poszczególnych osobników

-realizacji programów ulepszania genetycznego poszczególnych ras

-opracowania rocznych wyników produkcyjnych danej hodowli

-jest narzędziem pomagającym w zarządzaniu stadem (dzięki zebranym danym wybiera się kozy do sztucznej inseminacji, kozy które powinny zostać usunięte ze stada czy te które powinno zostawić się na remont stada, lub matki przyszłych sementali )

-alarmują o rozwijających się w stadzie chorobach wymienia

-na ich podstawie można wnioskować czy zwierzęta są odpowiedni żywione

-planowania harmonogramu zabiegów reprodukcyjnych

-zwiększenia wydajności produkcyjnej gospodarstwa

 

Jak przebiega kontrola?

  1. Pobranie próby zbiorczej mleka, zmierzenie poziomu w zbiorniku
  2. Zamontowanie medidiorów do maszyn udojowych
  3. Identyfikacja zwierząt odbywa się za pomocą naklejek z kodem kreskowym,  których istnieją dwa rodzaje:
    a) naklejki z numerem identyfikacji elektronicznej zwierząt- w tym wypadku przyklejamy naklejkę do zadu zwierzęcia o odpowiadającym jej numerze identyfikacji elektronicznej
    b) naklejki z numerami porządkowymi - przyklejamy "jak leci", a następnie należy w takiej samej kolejności sczytać numery identyfikacji elektronicznej zwierząt przy pomocy lektora
  4. Pobieranie prób mleka do pojemników o pojemności 1ml, przyklejenie naklejki identyfikującej na pojemnik, pojemniki zawierają konserwant w postaci pastylek
  5. Odczytanie ze skali  medimetru wartości produkcji, zapisani jej na wieczku pojemnika
  6. Zwolnienie zaworu blokującego, zatrzymane w komorze pomiarowej mleko wysysane jest pod ciśnieniem
  7. Ponowne pobranie próby zbiorczej mleka, zmierzenie poziomu w zbiorniku głównym
  8. Medidory ulegają umyciu w czasie standardowego programu mycia maszyn udojowych, należy tylko pamiętać o tym, aby w trakcie przekręcić kranik do pomiarów, by zapobiec zablokowaniu się światła kanalika resztkami mleka.