Tydzień 6

W tygodniu szóstym kontynuowano zbiór owoców, zapadła również decyzja o tym, aby po raz czwarty wymagać kwiaty i owoce truskawek które rosną pionowo – świadczy to o dynamicznym wzroście roślin. Pomimo trzykrotnego wykonywania tej czynności – celowe ekonomicznie i praktycznie jest jej powtórzenie po raz czwarty.

Przy zbiorze pojawiło się dużo owoców zniekształconych – dużych, ale o nieporządnym kształcie. Aby zminimalizować to zjawisko i kolejne owoce rozwijały się prawidłowo, dokonano zabiegu nawożenia dolistnego roślin.

Najczęściej występujące choroby truskawek to: szara pleśń, biała plamistość liści truskawki, czerwona plamistość liści truskawki, mączniak prawdziwy truskawki, werticilioza truskawki, zgnilizna korony truskawki, antraknoza truskawki oraz czerwona zgnilizna truskawki.

Najpopularniejsze szkodniki truskawki to: kwieciak malinowiec, zmienik lucernowiec, pędraki, drutowce, opuchlaki, roztocz truskawkowiec, przędziorek chmielowiec, mszyce.

Tydzień 5

W tygodniu piątym kontynuowaliśmy zbiór truskawek oraz zabieg pielęgnacyjny – wyciąganie kwiatów po raz trzeci na powierzchni całej szklarni. Plan dnia wyglądał następująco: od rana do godziny 13 zbieraliśmy truskawki, a następnie cała grupa przenosiła się do wyznaczonych sekcji na wyciąganie kwiatów i pędów bocznych. Zbiór truskawek w godzinach popołudniowych jest utrudniony, szczególnie przy słonecznej pogodzie i wysokiej temperaturze. Owoce tracą turgor, stają się bardziej miękkie i podatne na odkształcenia. Należy je zbierać jeszcze ostrożniej. Aby zachować odpowiednia wilgotność powietrza w środku, dach szklarni bardzo często spryskuje się wodą.

Praca w szklarni odbywa się z podziałem na grupy. W jednej grupie pracuje około 25 osób. W całej szklarni są 3 grupy. Z jednej rajki, w zależności od pogody, można zebrać od 9 do 14 skrzynek. W ciągu 1 godziny można zebrać około 25-30 kg truskawek klasy pierwszej. Większość pracowników osiąga normę lub nawet ją przekracza.

Więcej artykułów…

  1. Tydzień 4