Tydzień II

Kolejny tydzień to oddzielanie kwiatostanu truskawki od liści oraz obrywanie młodych pędów, które mogłyby zaburzyć równowagę rozwoju rośliny poprzez tworzenie nowej sadzonki, która potrzebuje składników odżywczych niezbędnych do rozwoju, odbierając energię wzrostu rośliny macierzystej owocującej. Pod koniec tego tygodnia zabieg ten jest powtarzany  na całej sześciohektarowej szklarni, ponieważ kwiaty i liście w pierwszym tygodniu były zbyt krótkie, aby ułożyć je w żądany sposób. Teraz można dokonać tego zabiegu, co zaowocuje wyższymi i wydajniejszymi zbiorami (95% truskawek będzie widoczna na wysokości wzrostu-będzie w zasięgu ręki). Ponadto mieliśmy spotkanie z właścicielem firmy Cox Aardbeien. W 1950 roku John cox wraz z zoną prowadzili gospodarstwo rolne z uprawa truskawek, szparagów, por, fasoli. Ber (obecny współwłaściciel) i brat Saajak odkupili część  firmy od ojca w 1988r. (łącznie 12ha). Dotychczasową uprawę polową zamienili w uprawę szklarniową, specjalizując się w truskawkach (duża szklarnia w Horst 6ha i mała szklarnia w Venray 1ha). W 2001 roku podjęto próby uprawy rabarbaru, jednak po trzech latach. Firma eksportuje owoce głównie do Niemiec i Rosji.

Tydzień I

Głównym zadaniem stażystów w szklarni  Cox Aardbeien w miejscowości Horst jest zbiór i pielęgnacja truskawek. Przez pierwsze dwa dni tego tygodnia usuwaliśmy zbędne ciemnozielone liście, które przeszkadzają w rozwoju rośliny. Przez kolejne zaś dni oddzielaliśmy kwiatostan truskawki od reszty liści, chowając je za taśmę umieszczoną na 2/3 wysokości rośliny. Praca ta wykonywana jest na szczudłach. Zabieg ten zaowocuje przy zbiorze, gdyż owoce będą widoczne. Ponadto truskawka będzie zdrowa, nie będzie wilgotna dzięki czemu nie zostanie porażona szarą pleśnią oraz nie będzie problemów z odparzeniami od wody. Dodatkowo usuwamy występujące pojedynczo chwasty. Trzeba uważać, aby nie uszkodzić łodyg kwiatostanu, ponieważ nieświadomie zmniejszymy plon truskawek.

Więcej artykułów…

  1. Tydzień 2