Tydzień 4

W poniedziałek 07.04.2014 z powierzchni całej uprawy zostały usunięte pędy boczne. Ostrym nożykiem dokonuje się cięcia, ale w taki sposób, aby nie uszkodzić pędów kwiatów i liści.

Od 08.04.2014 rozpoczęto zbiór truskawek. Przedstawiono nam odpowiednia technikę zbioru: ze względu na to, że truskawka należy do owoców miękkich, każdy niewłaściwy, zbyt mocy nacisk palców pozostawia ślad na owocu. W czasie zbioru równolegle dokonuje się podziału na klasę pierwszą i drugą. Do klasy pierwszej zalicza się owoce o właściwym kształcie, kolorze, bez widocznych uszkodzeń mechanicznych. Do klasy drugiej należą owoce o dziwnych kształtach lub z niewielkimi uszkodzeniami mechanicznymi. Owoce gnijące są usuwane. W skrzynce mieści się 10 pojemników. W zależności od zamawiającego, łączna waga skrzynki wynosi 4,7 kg, 5,7 kg lub 6,55 kg.

W pierwszym tygodniu zbioru dopiero pojedyncze truskawki dojrzewały, więc po kilku godzinach zbioru przez resztę dnia wyciągaliśmy kwiaty po raz trzeci w sezonie.

Natomiast w sobotę 10.04.2014 wybraliśmy się na wycieczkę do Muzeum Wojny w Overloom, gdzie na wielu zdjęciach\ mapach zaprezentowane zostały działania wojenne, jakie miały miejsce w tych okolicach w 1944 r. pomiędzy Amerykanami a Niemcami. Zaprezentowano również bardzo duża kolekcję sprzętu wojskowego – czołgi, transportery, itd.

 

Tydzień 3

W tygodniu trzecim główną czynnością było powtórne wyciąganie kwiatów.

W niedzielę 06.04.2014 zostały zorganizowane Dni Otwarte w 9 szklarniach w okolicy. Impreza ta cieszyła się bardzo duża popularnością wśród Holendrów.

W szklarni nr 1 przedstawiono uprawę papryki w wełnie mineralnej. Naprzeciw można było zobaczyc jak z resztek pożniwnych kukurydzy w wyniku procesu spalania uzyskiwana jest energia odnawialna.

W szklani nr 2 również prezentowano uprawę papryki.

W kolejnej można było poznać tajniki uprawy chryzantemy na kwiat cięty. Przedstawiono różne możliwości aranżacji tych kwiatów w kompozycjach.

W kolejnej szklarni prezentowano uprawe ogórka, a największą popularnością cieszył się punkt, w którym można było spróbować lodów o smaku ogórka.

Podobnie degustacja truskawek cieszyła się dużą popularnością. Osoby na co dzień pracujące w szklarniach odpowiadały na pytania zwiedzających. Wyjaśniały kolejne etapy ochrony biologicznej i chemicznej upraw.

Najwięcej różnych odmian i kolorów można było podziwiać w szklarni z gerberami.

Zaskakujace było to, że w szklarni, w której uprawia się róże, nie wyczuwa się charakterystycznego różanego zapachu. Wynika to z tego, że prezentowane odmiany mają intensywne kolory, ale kosztem tego nie cechują się wyrazistym zapachem typowym dla róż.

W dwóch ostatnich szklarniach można było podziwiać wiele garnków roślin doniczkowych.

Więcej artykułów…

  1. Tydzień VI