Tydzień VI

Pierwsze dwa dni zajęło nam wyciąganie kwiatów truskawek na zewnątrz rośliny, by przyspieszyć zbiór. W tym tygodniu pojawił się problem źle rozwijających się owoców, co utrudniło nam sklasyfikowanie ich do poszczególnych klas (truskawki nie wykształciły się w żądany sposób, a były już gotowe do zbioru-miały odpowiedni kolor). Aby wyeliminować zaistniałą niedogodność zastosowano dokarmianie dolistne odżywkami w celu wygładzenia owoców i uzyskania pożądanego kształtu, by nie obniżać jakości plonu.

Najpopularniejsze choroby truskawek to: szara pleśń, biała plamistość liści, czerwona plamistość liści, mączniak prawdziwy, werticilioza, zgnilizna korony i skórzasta zgnilizna, antraknoza, czerwona zgnilizna korzeni. Szkodniki występujące w truskawkach to: kwieciak, malinowiec, zmienik lucernowiec, pędraki (larwy), drutowce (larwy),  opuchlak chrapowiec, lucernowiec, truskawkowiec (larwy), roztocz truskawkowiec, przędziorek chmielowiec, mszyce. W szklarni do biologicznego zwalczania młodych larw wciornastków i larw mączniaków stosuje się Świrski LD (długotrwałe działanie), saszetkę wiesza się przy roślinie.

Tydzień V

Tydzień piaty rozpoczęliśmy od oddzielania kwiatostanu od reszty liści w celu maksymalizacji wydajności zbioru oraz wyciągaliśmy rozłogi, które czasem zawierają dodatkową sadzonkę. Jest to zjawisko niepożądane w tej chwili, gdyż odbierają one roślinie matecznej składniki pokarmowe potrzebne do prawidłowego owocowania. Rozłogi są następnie usuwane przy pomocy nożyków. Ograniczaliśmy też źródła infekcji, np. usuwaliśmy porażone liście i owoce nienadające się do sklasyfikowania (przyporządkowania klasy I bądź klasy II). Truskawki  zbieramy do trzech różnych skrzynek: pierwsza ma zawierać 5,7kg, druga - 6,7kg, trzecia natomiast 6,55kg (w zależności od zamówienia).

Większość pracowników sezonowych osiąga pożądaną normę 30kg/h.

Więcej artykułów…

  1. Tydzień IV