Źródło dwutlenku węgla w szklarni Cox Aardbeien B.V.

W szklarni firmy Cox Aarbeien B.V w celu dokarmienia roślin dwutlenkiem węgla, został wykorzystany specjalny foliowy rękaw umieszczony wzdłuż rynien. Przy otwieraniu wietrzników, z powodu zbyt wysokiej temperatury bądź wilgotności powietrza następowała wymiana powietrza, jednakże z racji dodatkowego źródła dwutlenku węgla, nie występowały jego braki. Wczesnym rankiem, gdy rośliny najintensywniej pobierają CO2, wietrzniki również były otwierane. Orientacyjne dawki jakie zalecane są w uprawie pod osłonami to od 5 g CO2/m3/godz.  w dniach, gdy nie wietrzymy oraz do 20 g CO2/m3/godz. (a nawet więcej) w słonecznych dniach przy otwartych wietrznikach.

Opracowano przez: Magdalena Dąbrowska, Natalia Matkowska, Ewa Rymarowicz

Źródło dwutlenku węgla w szklarni Cox Aardbeien B.V.

W szklarni firmy Cox Aarbeien B.V w celu dokarmienia roślin dwutlenkiem węgla, został wykorzystany specjalny foliowy rękaw umieszczony wzdłuż rynien. Przy otwieraniu wietrzników, z powodu zbyt wysokiej temperatury bądź wilgotności powietrza następowała wymiana powietrza, jednakże z racji dodatkowego źródła dwutlenku węgla, nie występowały jego braki. Wczesnym rankiem, gdy rośliny najintensywniej pobierają CO2, wietrzniki również były otwierane. Orientacyjne dawki jakie zalecane są w uprawie pod osłonami to od 5 g CO2/m3/godz.  w dniach, gdy nie wietrzymy oraz do 20 g CO2/m3/godz. (a nawet więcej) w słonecznych dniach przy otwartych wietrznikach.

Opracowano przez: Magdalena Dąbrowska, Natalia Matkowska, Ewa Rymarowicz