10 tydzień
Zapoznanie się z wymaganiami temperaturowymi:
Temperaturę powietrza należy dostosować od warunków świetlnych i fazy wzrostu roślin. Dzień i noc po wysadzeniu – 20OC. Następnie - po ukazaniu się pierwszego grona - różnicuje się temperaturę: dzień 21OC i noc 19OC. Przy temperaturach powyżej 24 – 25OC niezbędne jest wietrzenie i obniżenie temperatury w nocy – średnią dobrać ok. 20OC. Latem z powodu wysokich temperatur zewnętrznych często występują trudności z utrzymaniem optymalnej temperatury w okresie dnia. Wskazane jest terminowe cieniowanie szklarni i dodatkowe wyprowadzenie pędów bocznych.
Optymalna temperatura podłoża dla prawidłowego wzrostu bryły korzeniowej wynosi 18 – 20OC w ciągu dnia i 16 – 18OC w ciągu nocy. Niewskazane jest utrzymywanie temperatury podłoża powyżej 25OC.
9 tydzień
Dalszy zbiór pomidorów oraz zapoznanie się z nawożeniem w czasie wegetacji roślin.
Zapotrzebowanie na potas wzrasta w okresie intensywnego wzrostu roślin. Pierwiastek ten korzystnie wpływa na wybarwienie i dojrzewanie owoców. Natomiast całą część fosforu podaje się przed posadzeniem. W przypadku braku wapnia oraz mikroskładników stosujemy dolistne opryskiwanie nawozami zawierającymi brakujące składniki.
Na wyprodukowanie 1 kg owoców roślina pobiera przeciętnie 3,5 – 5 g N; 0,7 – 1 g P; 7 – 8 g K; 4,5 – 5 g Ca; 1 – 1,2 g Mg. Najczęstsza przyczyną nieprawidłowego odżywienia roślin jest utrudnione pobieranie składników (zniszczony system korzeniowy, nieprawidłowy odczyn podłoża), a tylko sporadycznie spowodowane jest ono faktycznym brakiem pierwiastków przy źle przygotowanej i dozowanej pożywce.