Westburg B.V. - kontrolowanie atmosfery w szklarni

Firma Westburg BV zdecydowała się zmniejszyć do minimum zakres stosowanych środków chemicznej ochrony roślin. Progi zagrożenia określano na podstawie zliczania owadów przyklejonych do żółtych pułapek lepowych. Wszystkie występujące na uprawach szkodniki zwalczane są za pomocą owadów pożytecznych.

- mączlika szklarniowego zwalcza się za pomocą dobrotnicy szklarniowej (Encarsia      formosa),

- mączlika szklarniowego oraz gąsienice ogranicza się wprowadzając do szklarni dziubałeczka mącznikowego (Macrolophus caliginosus),

- mszyce zwalczane są przy pomocy ośca mszycowego (Aphelinus abdominalis).

Odnośnie chorób pomidora z uwagi na uprawę w matach z wełny mineralnej w zasadzie nie występują choroby odglebowe. Ponadto w czasie Naszego pobytu nie stwierdziliśmy masowego występowania żadnych chorób obecnych w uprawie szklarniowej pomidora.

Opracowali Radosław Płuciennik i Paweł Fedorów

Westburg B.V. - nawadnianie i fertygacja

System nawadniania zastosowany w szklarni również przyczynia się do znacznych oszczędności dla firmy. Mianowicie wykorzystywana jest w nim woda deszczowa zbierana z powierzchni dachu szklarni.

Specjalnymi kanałami woda trafia do zbiornika zewnętrznego, skąd jest przepompowywana do urządzeń odkamieniających i oczyszczających. Po doprowadzeniu jej pH oraz właściwości do stanu możliwego do wykorzystania w warunkach uprawy szklarniowej, dodatkowo woda jest wzbogacana w substancje odżywcze, mikro- i makroelementy.

Zapotrzebowanie pokarmowe roślin jest określane na podstawie cotygodniowych kontroli zawartości tych substancji w matach uprawowych, obserwację wzrostu roślin oraz jakości i ilości owoców. Ze zbiorników wzbogacających pożywka (woda plus substancje odżywcze) przepompowywana jest do systemu fertygacyji. Poprzez ten system pożywka trafia bezpośrednio do strefy systemu korzeniowego uprawianych pomidorów.