Ochrona roślin w szklarni Cox Aardbeien B.V

Do wykrywania szkodników w szklarni, firma Cox wykorzystała żółte pułapki lepowe, aby monitorować ich liczebność i odpowiednio do ilości schwytanych owadów, introdukować organizmy pożyteczne. Wykorzystano w tym celu żółte pułapki, ze względu na ich szerszy zasięg działania (niebieskie tablice działają bardzo selektywnie, gdyż odławiają się na nich przede wszystkim wciornastki, natomiast pozostałe owady w znacznie mniejszym stopniu).

W szklarni użyto biologiczną ochronę przeciw szkodnikom. Amblyseuis swirskii jest to drapieżny roztocz z rodziny dobroczynkowatych, stosowany jest w wielu uprawach szklarniowych m.in. na mączlika szklarniowego (Trialeurodes vaporariorum) oraz wciornastki a zwłaszcza na wciornastka kalifornijskiego (Frankliniella occidentalis). W zakładzie pracy  Cox Aardbeien wykorzystano minihodowlę w saszetkach. Umieszczano je w pobliżu kwiatów podwieszając tuż  przy roślinach w miejscu zacienionym i blisko podłoża (dzięki temu  utrzymuje to hodowlę w wysokiej wilgotności względnej powietrza, co zapobiega zamieraniu tego drapieżcy- jego wysychaniu). Amblyseius swirskii nawet przy braku szkodników w uprawie, ma zdolność przeżyć żywiąc się jedynie pyłkiem kwiatowym.

W trakcie naszego pobytu chorobą występującą w szklarni w firmie Cox Aardbeien B.V była szara pleśń, jednakże owoce uprawianej odmiany są w małym stopniu narażone na zaatakowanie patogenem. Objawy szarej pleśni występowały w małym stopniu jedynie na owocach, które pozostały w głębi roślin. Choroba ta wywoływana przez grzyba Botritis cinerea powodowała powstawanie gnilnych plam na owocach, oraz tworzenie się szarego, pylącego nalotu.

Opracowano przez: Magdalena Dąbrowska, Natalia Matkowska, Ewa Rymarowicz

Likwidacja plantacji truskawek

Likwidacja plantacji rozpoczęła się od usunięcia rękawów powietrznych z dwutlenkiem węgla. Pracownicy odwiązywali przyczepioną folię na końcach rzędów, po czym przeciągali ją wzdłuż rynien. Następnym etapem likwidacji uprawy, było odcięcie roślin od dopływu wody i pożywki. Kroplowniki doprowadzające te substancje zostały wyciągnięte z podłoża oraz z linii kroplujących. Kolejnym etapem prowadzącym do zakończenia sezonu było rozciągnięcie czarnych mat wzdłuż rzędów. Miało to znaczenie w ostatniej fazie likwidacji. Końcowym zadaniem było całkowite usunięcie roślin z donic w rynnach. Sadzonki wraz z podłożem zostały wyrzucone na wcześniej rozciągnięte maty. Do uprzątnięcia powierzchni plantacji zostaje zatrudniona specjalna firma, których maszyny zwijają na rolkę porozciągane maty oraz utylizują materiał roślinny. Po zakończeniu likwidacji, część elementów pozostała. Rynny, a wzdłuż nich rozciągnięte sznurki u góry oraz plastikowe taśmy u dołu, a także przewody kroplujące. Natomiast doniczki i kroplowniki będą składowane do następnego sezonu uprawowego i zostaną użyte ponownie, po wcześniejszej dezynfekcji.

Opracowano przez: Magdalena Dąbrowska, Natalia Matkowska, Ewa Rymarowicz