Funkcjonowanie szklarni

Powierzchnia szklarni w zakładzie Cox Aardbeien B.V wynosi 6,3 ha. Na dachu umieszone są zraszacze, które uruchamiane są automatycznie, gdy temperatura na zewnątrz jest zbyt wysoka. Woda do zraszania pochodzi z deszczówki. Podczas zimnych nocy pod powierzchnią dachu rozsuwane są białe, plastikowe „cieniówki”. Spełniają one rolę obniżonego zadaszenia i pozwalają utrzymać wyższą temperaturę w szklarni. Ogrzewanie szklarni jest gazowe. Rury grzewcze rozmieszczone są równomiernie tuż nad ziemią. Podczas zbiorów rury grzewcze pełnią dodatkową funkcję toru/szyn do jazdy dla wózków zbiorczych. Wytworzona i nie zużyta energia jest magazynowana, a następnie sprzedawana dla zaspokojenia potrzeb energetycznych najbliższego miasteczka. Szklarnia wyposażona jest w nowoczesny sprzęt. Wszystkie parametry tj wilgotność, temperatura powietrza są cały czas monitorowane i sterowane elektronicznie. Do zapylenia kwiatów truskawek wykorzystuje się trzemiele (Bombus). Ule rozstawione są w ilości 12szt na 1ha uprawy. W całej szklarni jest ok. 70 uli. W momencie zakupu w jednym kartonie jest ok. 50szt trzmieli, z czasem ich liczba wzrasta.

Opracowanie:

-Magdalena Dabrowska

-Natalia Matkowska

-Ewa Rymarowicz

Raport IV

Czytaj więcej: Raport IV

Więcej artykułów…

  1. Raport III