Informacje o firmie Cox Aardbeien B.V.

1. Firma Cox Aardbeien B.V jest jednym z najnowocześniejszych i największych zakładów specjalizujących się w szklarniowej uprawie truskawek w Holandii. W tym momencie firma Cox B.V ma 2 lokalizacje, a łączna ich powierzchnia pod szkłem wynosi 7,270 ha. Firma dokłada wszelkich starań, aby jego produkty były najlepszej jakości. Szczególną uwagę zwraca się na smak, kształt oraz kolor owoców. Produkty są poddawane regularnym kontrolom. Firma charakteryzuje się dobrą świadomością ekologiczną. Głównym odbiorcą produktów firmy Cox w uprawie jesiennej są supermarkety w Wielkiej Brytanii. Ponadto truskawki trafiają przede wszystkim na rynek holenderski, niemiecki skandynawski i rosyjski. Wiosną natomiast truskawki trafiają przede wszystkim do Niemiec (Kolonia, Mannheim, Frankfurt) oraz na rynek holenderski.

Opracowały: Magdalena Dąbrowska, Natalia Matkowska, Ewa Rymarowicz

Tydzień XII

To już ostatni tydzień pracy w szklarni. Koniec sezonu planowany jest na 07.06 (sobotę). Na początku tygodnia zbieraliśmy ostatnie dojrzałe owoce; dalsze zbiory bardzo małych truskawek nie są uzasadnione ekonomicznie. W środę zaczynamy wstępną likwidację plantacji truskawek. Usunięte zostają linie kroplujące o różnym rozstawie kroplowników. Następnie w rzędach na podłodze rozkładane zostały czarne plandeki, na które wyciągamy truskawki. W ostatnim dniu pracy usuwamy rośliny z zawieszonych rynn i wyrzucamy z doniczki na przygotowane wcześniej plandeki.

W tym tygodniu byliśmy również w gospodarstwie matecznika truskawek. Regularnie usuwa się tu pojawiające się na truskawkach pędy kwiatostanowe, które pobiera się w dalszym etapie do produkcji sadzonek frigo. Przetrzymywane są one w chłodni w temperaturze  2-3 st Celsjusza, z których we wrześniu rozpoczyna się kolejna produkcję w tym roku.

Więcej artykułów…

  1. 12 tydzień