6 tydzień stażu
Po świętach wielkanocnych zmniejszyło się zapotrzebowanie na pomidory i w związku z tym zakończono okres doświetlania nocnego. Ponadto nad korytarzem transportowym do chłodni rozwieszono włókninę, aby ograniczyć zbyt szybkie dojrzewanie pomidorów przy korytarzu na końcach rzędów, które dostawały zbyt dużą dawkę światła. Grona oberwane z pomidorów ulegały obumarciu. Zlecone prace pielęgnacyjne polegały na obrywaniu z roślin pustych gron. Jednak pomijano grona, na których znajdował się chodź jeden owoc. Celem tego zabiegu było zahamowanie postępowania obumierania przechodzącego na łodygę oraz ułatwienie zbioru następnych pomidorów z wydłużających się łodyg roślin.
5 tydzień
Zbiór pomidorów - ciąg dalszy.
Przed świętami wielkanocnymi zwiększył się popyt na pomidory, co spowodowało konieczność zwiększenia zbiorów. Zastosowano doświetlanie pomidorów pomarańczowym światłem (także w nocy) oraz zmniejszenie zróżnicowania temperatury dziennej i nocnej. W celu ograniczenia strat ciepła na noc nad roślinami rozciągane są kurtyny izolujące. Włączono także trzeci obwód ogrzewania, czyli rury rozprowadzone pomiędzy roślinami - w rzędzie, na wysokości ok. 2 m od podłogi.
W godzinach porannych zbiór był utrudniony w wyniku problemów w odróżnieniu barwy pomidorów. Pomarańczowa barwa światła w pomidorach żółtych zmniejszała kontrast pomiędzy owocami dojrzewającymi, a dojrzałymi. Efektem czego zwiększała się liczba odpadów podczas sortowania.