Westburg B.V. - ogrzewanie i doświetlanie

Szklarnie posiadają własny system CHP (Combined Heat and Power), czyli biogazownię produkującą elektryczność i dostarczającą ciepłą wodę do szklarni.

Energia uzyskana podczas spalania gazu, wykorzystywana jest do zasilania urządzeń w szklarni oraz doświetlania roślin w chłodniejsze i mniej słoneczne dni. Pozwala to na znaczne przedłużenie wegetacji uprawianych roślin. W szklarniach Westburg używane są 400 - watowe lampy sodowe. Ponadto ciepło powstałe w procesie spalania gazu jest odbierane przez okalający palenisko płaszcz wodny. Woda ta jest następnie przepompowywana do rur grzejnych w szklarni. Dwutlenek węgla wytworzony podczas spalania wykorzystywany jest w systemie wspomagania fotosyntezy. Za pomocą specjalnych perforowanych foliowych rękawów zamocowanych pod rzędami wiszących roślin jest w stanie dotrzeć do każdej uprawianej rośliny. Ilość energii wyprodukowanej w gazowni znacznie przewyższa zapotrzebowanie szklarni i kierownictwo sprzedaje nadwyżkę do sieci energetycznej zasilającej okoliczne miejscowości. Moc systemu CHP wynosi 9,4 MW, czyli wystarczyłaby do zasilenia 9400 domów jednorodzinnych.

Opis produkowanych odmian pomidorów

W firmie Westburg BV uprawia się pomidory koktajlowe czterech odmian:

1 - Sassari to odmiana o czerwonej barwie, dużej chrupkości i bardzo dobrym balansie między smakiem słodkim i kwaśnym. Posiada ona brix, czyli poziom węglowodanów w soku roślinnym w granicach 7. Nasiona do firmy dostarcza Rijk Zwaan. Średnia waga owoców wynosi od 10 do 15 gram.

2 - Summersun – żółte pomidory koktajlowe o wadze 10-12 gram, dużej chrupkości, pożyłkowanym żółtym miąższu i z pełnym słodkim smakiem. Brix na poziomie 9-10, nasiona pochodzą z firmy Nickerson Zwaan.

3 - Sweetelle to śliwkowa odmiana pomidora o błyszczącej czerwonej skórce, charakteryzuje się dużą jędrnością i słodkim smakiem. Brix tej odmiany wynosi 9-10. Średnia waga jednego owocu waha się między 8 a 10 gram. Nasiona odmiany pochodzą od firmy Syngenta.

4 - Bambelo – żółta odmiana pomidora śliwkowego o masie 10 - 11 gram i słodkim smaku. Brix na poziomie 7-8. 

Opracowali: Paweł Fedorów i Radosław Płuciennik

Więcej artykułów…

  1. Informacje o firmie Westburg B.V.