Ogranizacja pracy w szklarni

W szklarni o tak dużych rozmiarach zadania muszą być odpowiednio rozdzielone, aby praca była wykonywana sprawnie dobrze i szybko. Gdy pomidor dojrzeje jak najszybciej powinien trafić do klienta. Z związku z tym najważniejszą osobą jest kierownik, który musi kierować wszystkimi pracownikami, aby wszystkie zdania zostały wykonane poprawnie. Potrzebne jest kilkanaście osób, które zajmują się zbiorem pomidorów, zebrane pomidory przesypują do dużych boksów. Tą pracę wykonują zarówno kobiety jak i mężczyźni, pozostałe czynności w głównej mierze wykonują mężczyźni. Wymagana jest osoba do kierowania wózkiem widłowym do usprawnienia zbiorów, która przywozi puste boksy, zabiera pełne. Po pełne boksy codziennie przyjeżdżają tiry z sortowni, które od razu zawożą tam zebrane pomidory gotowe do posortowania. Oprócz tego potrzebna jest jedna osoba do stałego wykonywania oprysków i monitorowania roślin. Wymagani są też liściarze, mężczyźni, którzy lustrują rośliny i zrywają liście z roślin, po to, aby cały czas na roślinach była odpowiednia liczba liści. Potrzebni są też mężczyźni do stałego usuwania odrostów, jest ich mniej niż liściarzy. Potrzebnych jest również kilku mężczyzn, którzy po każdym zbiorze obniżają rośliny pomidora stojąc na specjalnych wózkach na wysokości około 3 metrów oraz jedna osoba do uszczykiwania kwiatów, po to żeby nie było za dużo i pozostałe dojrzewały równiej.

W czasie pracy zadania poszczególnych osób mogą się zmieniać, w zależności od zapotrzebowania, wielkości zbiorów w danym tygodniu. Wszystko zależy od pogody. Od czasu do czasu potrzebna jest też osoba do zakładania klipsów, zawieszania tablic lepowych, zbierania przejrzałych pomidorów lub tych źle zebranych. Potrzebna jest też osoba, która kontroluje zbieraczy oraz dba o ochronę, kontroluje występowanie chorób i szkodników jak i owady pożyteczne. Oczywiście są to osoby pracujące tylko w szklarni, poza nią musi być osoba, która wszystko to monitoruje, kontroluje normy zbiorów i wszystkich wymienionych pracowników, liczbę trosów, liści.

Przygotowała Katarzyna Łuczak i Natalia Szeremeta

Szczegółowy opis metody zbioru pomidorów koktajlowych

Zbiór pomidorów koktajlowych każdy z pracowników zaczyna od własnej, przydzielonej przez kierownika, rajki. Każdy posiada specjalny wózek, na którym umieszcza się skrzynki, do których zbierane będą pomidory. Wózek składa się z metalowej ramy, z żeliwnymi kołami okrytymi specjalną gumą zwiększającą przyczepność. Wózki posiadają dwie rączki po obu stronach, aby ułatwić jego przesuwanie. Wózek porusza się do przodu napędzany jest przez pracownika. Na początku sezonu zbiera się pomidory siedząc na wózkach. Gdy pracownik przyjmie pozycje siedzącą, dla własnej wygody odpycha się do tyłu tzn. za plecy. Siedząc na wózku zbiór zaczynamy zawsze od lewej strony, dochodzimy do końca rzędu przesiadamy się na drugą stronę wózka i zbieramy drugą stronę. Zbiór rozpoczynamy od pierwszego grona tzw. trosa, który umieszczony jest na wysokości mniej więcej 25 cm. Kolejny oddalony jest od pierwszego o podobną odległość. Zazwyczaj jest ich około trzech, ale każda roślina jest inna więc liczba ta może się nieznacznie zmieniać. Należy zebrać wszystkie dojrzałe lub prawie dojrzałe pomidory, takie,  które po dwóch dniach dojrzały, bo przy następnym zbiorze będą przejrzałe, popękają, stracą swoją wartość i jakość, zostaną wyrzucone. Kilka tygodni po rozpoczęciu sezonu zbiór wykonywany jest w pozycji stojącej. Gdyż z najniższych trosów pomidory zostały już zebrane, a te na których znajdują się pomidory znajdują się wyżej. Najważniejsze kwestie, o których trzeba zawsze pamiętać przy zbiorze pomidorów to:

- zbierać pomidory bez szypułek

- nie zostawiać dojrzałych lub prawie dojrzałych pomidorów

- wykorzystywać technikę chwytania i odrywania pomidorów, kciukiem bądź palcem wskazującym w zależności od ułożenia trosa chwytamy pomidory i wyłamujemy kolanko, na którym one wiszą

- wykorzystujemy siłę nóg do przemieszczania wózka

- stosować zasadę 3S – szybkość, skuteczność, sprawność

- zwracać szczególną uwagę by nie ściskać zbyt mocno pomidorów by nie pękały,

- zwracać uwagę na podłoże, zbierać dojrzałe pomidory z folii, usuwać suche trosy, zachować czystość w rajkach

- gdy złamiemy zdrowego trosa należy wbić go w kostkę z wełny mineralnej, z której wyrastają rośliny

Zbiór w pozycji stojącej zaczynamy od trosa z dojrzałymi pomidorami, który znajduje się najwyżej, w każdej roślinie po kolei. W ten sposób nie pominiemy żadnego dojrzałego pomidora. Gdy na trosie znajdą się ostatnie 4 do 5 pomidorów i większość z nich jest dojrzała, a 1 lub 2 zielone, zbieramy wszystkie, zielone wyrzucamy do skrzynki ze śmieciami. Staramy się zbierać na ślepo tzn. rękami zbieramy, a patrzymy już na następne trosy. Staramy się nie nachylać tylko podnosić trosy do góry, wtedy mniej się męczymy i szybciej pracujemy.

Przygotowała Katarzyna Łuczak i Natalia Szeremeta

Więcej artykułów…

  1. tydzień 6 21.04-27.04