Informacje o firmie Westburg B.V.

Firma Westburg BV jest firmą rodzinną, założoną około 25 lat temu przez Tona van Leeuwena seniora - ojca aktualnego właściciela. Obecnie składa się ona z 3 obiektów szklarniowych o łącznej powierzchni uprawy 14 ha. Westburg BV specjalizuje się w uprawie pomidorów koktajlowych. Duża ilość obiektów pozwala dość mocno zróżnicować produkowany asortyment. W czasie sezonu, który trwa od końca stycznia do listopada, firma zatrudnia około 100 pracowników. Struktura pracowników przedsiębiorstwa jest międzynarodowa, pracują w niej zarówno Holendrzy, jak i pracownicy innych narodowości, m.in. Turcy, Polacy i inni. Firma posiada certyfikaty Globar G.A.P., czyli międzynarodowego programu wdrażania Dobrej Praktyki Rolniczej, HACCP, QS oraz IFS/BRC z najlepszą możliwą do uzyskania kategorią A. 

Opracowano: Radosław Płuciennik i Paweł Fedorów

Rozpoczęcie stażu

Pierwszy tydzień stażu rozpoczął się od pracy przy uprawie ogórków. Zlecono obcinanie dolnych liści (3 liście od dołu). W szklarni znajdowały się dwa rodzaje uprawianych ogórków. Większą część zajmowała uprawa ogórków przeznaczonych do produkcji ogórków konserwowych. Na tej części usuwano liście wraz z ogórkami - ze względu na małe zapotrzebowanie. Natomiast mniejszą część szklarni zajmowały ogórki zielone. Zlecone było obcinanie samych liści po usuniętych ogórkach (liść wraz z ogórkiem stanowiły parę – liść odżywia ogórek). Powodem powyższego zabiegu było niedostateczne wykarmienie przez roślinę dolnych ogórków, w skutek czego powstawałyby ogórki zniekształcone i źle rozwinięte. Kolejnym powodem było to, że po zbiorze ogórków zielonych liście stały się zbędne. Ponadto wraz ze wzrostem rośliny wydłuża się część łodygi, która nie powinna wydawać owoców ze względu na fakt, że taki stan rzeczy powodowałby straty w uprawie.