Westburg B.V. - Pielęgnacja roślin

Aby utrzymać plonowanie roślin na jak najwyższym poziomie przez cały okres uprawy stosuje się wiele zabiegów pielęgnacyjnych, które nie tylko mają na celu poprawę kondycji roślin, ale przede wszystkim prowadzenie ich w taki sposób, by maksymalnie wykorzystać powierzchnię uprawową.

Wkrótce po posadzeniu, roślinę za pomocą klamerki uprawowej mocuje się do sznurka. Gdy roślina osiągnie maksymalny pułap wysokościowy w szklarni (w tym przypadku jest to około 4 m) sznurek poluzowuje się i przesuwa zgodnie z ruchem wskazówek zegara wraz z całą rośliną. Powoduje to, że łodyga układa się poziomo wzdłuż mat i gdy osiągnie dostateczną długość podpierana jest stalowymi hakami.  Przez cały okres wzrostu usuwane są liście rosnące poniżej pierwszego owocującego grona, a podczas pełni zbioru dla ułatwienia usuwane są wszystkie do wysokości 1,7m (wyjątkiem są rzędy z czynna ochroną biologiczną - tam liście nie są usuwane).

Rośliny prowadzone są w systemie jednopędowym, więc przez cały okres uprawy należy ręcznie usuwać niechciane pędy boczne oraz puste grona ze względów fitosanitarnych. 

Wyrastające pędy boczne

Opracowali: Radosław Płuciennik i Paweł Fedorów

Westburg B.V. - Zakładanie plantacji

Sadzonki pomidorów po 12 sztuk w skrzynkach, umieszczone na piętrowych wózkach, przywożone są z zakładu zajmującego się uprawą konkretnej odmiany przewidzianej w strategii firmy na dany rok. Rośliny powinny być wolne od chorób i śladów żerowania szkodników. W zdezynfekowanej szklarni ustawia się 1,2 m maty z wełny mineralnej - na podwieszanych rynnach wzdłuż rzędów. Na każdą matę ustawiane są 2 sadzonki i przytwierdzane za pomocą dwóch drewnianych patyczków. Następnie doprowadzana jest woda z rozpuszczonymi w niej składnikami pokarmowymi za pomocą systemu fertygacyjnego. Nad roślinami rozwiesza się sznurki, do których klamerką uprawową przymocowuje się łodygę. Utrzymuje ona roślinę w pionowej pozycji, ułatwia późniejszy zbiór i najbardziej efektywnie pozwala umieścić więcej roślin w przeliczeniu na m2.

Opracowali: Radosław Płuciennik i Paweł Fedorów

Więcej artykułów…

  1. Choroby pomidorów koktajlowych