Tydzień 4 7.04-13.04
W ramach ochrony przed szkodnikami w każdym rzędzie powieszone są żółte tablice lepowe pokryte jednostronnie niewysychającym klejem do odławiania dorosłych osobników mszyc. Tablice te stosuje się w celu identyfikacji i stwierdzenia obecności szkodników w uprawie. Metoda ta pozwala również oszacować liczebność szkodników na określonym obszarze. Przez co łatwo określić termin zabiegu ochronnego przeciwko owadom niepożądanym. W zakładach Twinburg dąży się do równowagi biologicznej poprzez wykorzystywanie naturalnych drapieżników. Mączliki zwalczane są przez Macrolophus caliginosus (larwa) oraz Encarsia formosa (postać dorosła) a mszyce przez Aphelinus abdominalis. Do zapylanie kwiatów wykorzystywane są rodziny trzmieli z rodzaju Bombus . Kolonia składa się z 50-60 robotnic a ich długość życia wynosi około 8-12 tygodni. Mniej więcej w co piątym rzędzie znajduje się od 3 do 5 uli z trzmielami. Jeden ul wystarcza na około 1250 m² . Korzyści wynikające z tego sposobu zapylenia to oszczędność kosztów pracy, lepsza jakość owoców, zwiększona produktywność. Poprzez zastosowanie trzmieli proces zapylenia jest mniej zależny od warunków atmosferycznych lub zapylaczy.
Natalia Szeremeta i katarzyna Łuczak
Tydzień 3 31.03-6.04
- Jednym z podstawowych zabiegów pielęgnacyjnych przy uprawie pomidora jest obrywanie liści po każdym obniżaniu pędów. Jednorazowo wolno usunąć od 1 do 3 liści w przeciwnym razie może dojść do zaburzeń w gospodarce wodnej rośliny i pękania owoców. Usuwanie liści powoduje lepsze doświetlenie gron. Poprzez obrywanie chorych liści likwidowane są źródła infekcji. Zabieg ten wykonujemy również dlatego , że stare liście słabiej asymilują, na roślinie pozostawiamy 10-14 liści. Liście usuwamy zdecydowanym ruchem , poprzez wyłamywanie. Kolejnym ważnym zabiegiem jest usuwanie nadmiaru kwiatów w gronach. Regulację wykonuje się w każdym kwitnącym gronie gdy ma ono zbyt dużą liczbę zawiązków dla określonej odmiany. Usuwamy w pierwszej kolejności kwiaty zdeformowane. Zabieg ten wykonujemy w celu uzyskania wyrównanych pod względem wielkości owoców. Umożliwia to również równomierne dojrzewanie owoców.
Natalia Szeremeta i Katarzyna Łuczak