Tydzień 4 7.04-13.04

W  ramach ochrony przed szkodnikami w każdym rzędzie powieszone są żółte tablice lepowe pokryte jednostronnie niewysychającym klejem do odławiania dorosłych osobników mszyc.  Tablice te stosuje się w celu identyfikacji i stwierdzenia obecności szkodników w uprawie. Metoda ta pozwala również oszacować liczebność szkodników na określonym obszarze. Przez co łatwo określić termin zabiegu ochronnego przeciwko owadom niepożądanym.  W zakładach Twinburg dąży się do równowagi biologicznej poprzez wykorzystywanie naturalnych drapieżników. Mączliki zwalczane są przez Macrolophus caliginosus (larwa)  oraz Encarsia formosa (postać dorosła) a mszyce przez Aphelinus abdominalis. Do zapylanie kwiatów wykorzystywane są rodziny trzmieli z rodzaju Bombus  . Kolonia składa się z 50-60 robotnic a ich długość życia wynosi około 8-12 tygodni. Mniej więcej w co piątym rzędzie znajduje się  od 3 do 5 uli z trzmielami. Jeden ul wystarcza na około 1250 m² . Korzyści wynikające z tego sposobu zapylenia to oszczędność kosztów pracy, lepsza jakość owoców, zwiększona produktywność. Poprzez zastosowanie trzmieli  proces zapylenia jest mniej zależny od warunków atmosferycznych lub zapylaczy.

Natalia Szeremeta i katarzyna Łuczak

Tydzień 3 31.03-6.04

  1. Jednym z podstawowych zabiegów pielęgnacyjnych przy uprawie pomidora jest obrywanie liści po każdym obniżaniu pędów. Jednorazowo wolno usunąć od 1 do 3 liści w przeciwnym razie może dojść do zaburzeń w gospodarce wodnej rośliny  i pękania owoców. Usuwanie liści powoduje lepsze doświetlenie gron. Poprzez obrywanie chorych liści likwidowane są źródła infekcji. Zabieg ten wykonujemy również dlatego , że stare liście słabiej asymilują, na roślinie pozostawiamy 10-14 liści. Liście usuwamy zdecydowanym ruchem , poprzez wyłamywanie.  Kolejnym ważnym zabiegiem jest usuwanie nadmiaru kwiatów w gronach.  Regulację wykonuje się w każdym kwitnącym gronie gdy ma ono zbyt dużą liczbę zawiązków dla określonej odmiany. Usuwamy w pierwszej kolejności kwiaty zdeformowane. Zabieg ten wykonujemy w celu uzyskania wyrównanych pod względem wielkości owoców. Umożliwia to również równomierne dojrzewanie owoców. 

Natalia Szeremeta i Katarzyna Łuczak

Więcej artykułów…

  1. Tydzień 2 24.03-30.03