Tydzień 2 24.03-30.03

Szklarnia podzielona jest na 2 strony które rozdziela łącznik. Po każdej stronie znajduje się 255 rzędów, co daje łącznie 510. Długość jednego rzędu potocznie zwanego rajką z wyłączeniem 15 ostatnich (które są krótsze)  wynosi około 100 metrów. Zbiór pomidorków w danym rzędzie zawsze zaczynamy od prawej strony zgodnie ze wzrostem i nachyleniem pędów.  Przy zbiorze wykorzystywany jest wózek dostosowany do jazdy po metalowych rurach, na którym znajduje się od 7 do 10 dużych żółtych skrzynek  na pomidory plus jedna mniejsza niebieska na odpady. Pojemność  jednej skrzynki to około 15 kg pomidorów. Liczba skrzynek na wózku zależy od przewidywanych zbiorów, co jest uwarunkowane panującą w danym momencie sytuacją meteorologiczna.  Owoce zbierane są bez szypułek, schematycznie odpowiednią techniką tak aby żaden nie został pominięty.  Pomidory pozostawione mogłyby  dojrzeć przedwcześnie co skutkowałoby pęknięciami na skórce. Takie pomidory zostałyby pozbawione odpowiedniej jakości. Po zbiorze danego rzędu wózkiem  wjeżdża się na wagę, gdzie na podstawie uzyskanych kilogramów w stosunku do czasu zbioru wyliczana jest szybkość zbioru czyli norma.  Ustaloną z góry normą dla odmiany ‘Sweetelle’ było 55 kg/ h. 

 

Natalia Szeremeta i Katarzyna Łuczak

Tydzień 1 17.03-23.03

  1. Nasz staż ogrodniczy w Holandii odbyłyśmy w szklarni Twinburg Venlo, która jest jedną z trzech obiektów przynależących do firmy Westburg.  Powierzchnia wszystkich szklarni wynosi około 15 ha , a naszej około 4 ha. Zakład zajmuje się produkcją  żółtych i czerwonych pomidorków koktajlowych cherry .  Każdego roku w listopadzie wysadzane jest  łącznie we wszystkich szklarniach 3500.000 młodych roślin. Rośliny uprawiane są na wełnie mineralnej. W ciągu sezonu produkowane jest 4,5 miliona kilo pomidorów.  Warunki w szklarni podczas uprawy są całą dobę monitorowane aby zbiór wykonano w odpowiednim momencie dojrzałości owoców w kolorze czerwonym lub zapalonym. Zbiór w szklarni wykonywany jest 6 dni w tygodniu, a z jednej rośliny średnio raz w tygodniu co w dużej mierze zależne jest od pogody.  Po zbiorze pomidorki są starannie sortowane i profesjonalnie pakowane. Produkt w Holandii sprzedawany jest w marketach Jumbo, Aldi, MD, Albertheim.  Pomidorki sprzedawane są również za granicą w Niemczech, Danii, Belgii, Anglii.

 Cechy pomidorków cherry:

- barwa:  żółta lub czerwona

- kształt:  owalny, widoczne żebrowanie

- masa owoców: 10-15 g

- smak: słodkie, czasem lekko kwaśne, świeże, chrupiące

- wartość odżywcza: witaminy A, C, z grupy B, magnez, fosfor, potas.

- zawierają antyoksydanty

- dostępność: cały rok

My zajmowałyśmy się zbiorem pomidorków czerwonych odmiany ‘Sweetelle’ . W poprzednim roku uprawiane były również odmiany ‘Bombelo’ i ‘Sasari’.

 

Natalia Szeremeta i Katarzyna Łuczak

Więcej artykułów…

  1. opis odmiany 'Elsanta'