tydzień 6 21.04-27.04
- Po wykonanym zbiorze pomidorki trafiają do sortowni, gdzie są myte, oczyszczane z pozostawionych szypułek i rozdzielane pod względem wielkości. Maszyna do sortowania zaopatrzona jest w system do wykrywania obić, pęknięć , otarć i zniekształceń. Następnie pomidorki są pakowane do różnych pojemników takich jak :
Shaker – pomidorki czerwone , żółte lub mieszane ( 250g),
Duomix – w jednym opakowaniu pomidorki żółte i czerwone(300 i 350g),
Triomix – w jednym opakowaniu pomidorki żółte, pomarańczowe i czerwone (300 g)
Trójkątny – pomidorki czerwone (250 g)
Wiadro – pomidorki czerwone (500 g)
Candy- pomidorki czerwone ( 1 kg)
Saszetka – pomidorki czerwone (125 i 250 g)
Następnie 2 osoby zajmują się naklejaniem etykiet na poszczególne opakowania. Po zaetykietowaniu opakowania trafiają do kartonów i następnie wysyłane są do sprzedaży.
Natalia Szeremeta i Katarzyna Łuczak
Tydzień 5 14.04-20.04
- Zakłady Twinburg posiadają własny system wytwarzania energii i ogrzewania tzw. Warmtekrachtkopelling. Działa to na zasadzie małej elektrowni co powoduje duże oszczędności. Wytworzona energia elektryczna jest w stanie zaopatrzyć w prąd 9400 gospodarstw. Ten rodzaj energii jest bardzo przyjazny dla środowiska. Zakład wykorzystuje również wodę deszczową, która jest przetrzymywana w basenach. Woda jest przepompowywana do zbiorników, gdzie jest poddawana procesowi odkamieniania i dożywiona minerałami. Następnie automatycznie doprowadzana do mat gdzie rosną pomidory a jej nadmiar spływa rynnami spowrotem do basenu. Klimat panujący w szklarni jest sterowany komputerowo, ustawiając odpowiednią temperaturę, wilgotność powietrza, podawanie CO2, otwieranie żaluzji i w miarę potrzeby otwieranie okien. Temperatura powietrza powinna wynosić latem około 23-25 °C w ciągu dnia i 15-19 °C w nocy. Wilgotność powietrza i podłoża w czasie kwitnienia powinna wynosić około 60%. Podczas owocowania wilgotność podłoża powinna być na poziomie 75-80%. Poprzez dokarmianie roślin CO2 następuje przyśpieszenie tempa wzrostu roślin oraz podwyższenie jakości owoców. Ogranicza to również zrzucanie zawiązków i owoców.
Natalia Szeremeta i Katarzyna Łuczak