tydzień 6 21.04-27.04

  1. Po wykonanym zbiorze pomidorki trafiają do sortowni, gdzie są myte, oczyszczane z pozostawionych szypułek i rozdzielane pod względem wielkości. Maszyna do sortowania zaopatrzona jest w system do wykrywania obić, pęknięć , otarć i zniekształceń.  Następnie pomidorki są pakowane do różnych pojemników takich jak :

Shaker – pomidorki czerwone , żółte lub mieszane ( 250g),                                   

Duomix – w jednym opakowaniu pomidorki żółte i czerwone(300 i 350g),

Triomix – w jednym opakowaniu pomidorki żółte, pomarańczowe i czerwone (300 g)

Trójkątny – pomidorki czerwone (250 g)

Wiadro – pomidorki czerwone (500 g)

Candy- pomidorki czerwone ( 1 kg)

Saszetka – pomidorki czerwone (125 i 250 g)

Następnie 2 osoby zajmują się naklejaniem etykiet na poszczególne opakowania. Po zaetykietowaniu opakowania trafiają do kartonów i następnie wysyłane są do sprzedaży.

 

Natalia Szeremeta i Katarzyna Łuczak

Tydzień 5 14.04-20.04

  1. Zakłady Twinburg posiadają własny system wytwarzania energii i ogrzewania tzw. Warmtekrachtkopelling. Działa to na zasadzie małej elektrowni co powoduje duże oszczędności.  Wytworzona energia  elektryczna jest w stanie zaopatrzyć w prąd 9400 gospodarstw.  Ten rodzaj energii jest bardzo przyjazny dla środowiska.  Zakład wykorzystuje również wodę deszczową, która jest przetrzymywana w basenach. Woda jest przepompowywana do zbiorników, gdzie jest poddawana procesowi odkamieniania i dożywiona minerałami. Następnie automatycznie doprowadzana do mat gdzie rosną pomidory a jej nadmiar spływa rynnami spowrotem do basenu. Klimat panujący w szklarni jest sterowany komputerowo, ustawiając odpowiednią  temperaturę, wilgotność powietrza, podawanie CO2, otwieranie żaluzji i w miarę potrzeby otwieranie okien.  Temperatura powietrza powinna wynosić latem około 23-25 °C w ciągu dnia i 15-19 °C w nocy. Wilgotność powietrza i podłoża w czasie kwitnienia powinna wynosić około 60%. Podczas owocowania wilgotność podłoża powinna być na poziomie 75-80%. Poprzez dokarmianie roślin CO2 następuje przyśpieszenie tempa wzrostu roślin oraz podwyższenie jakości owoców. Ogranicza to również zrzucanie zawiązków i owoców. 

Natalia Szeremeta i Katarzyna Łuczak

Więcej artykułów…

  1. Tydzień 4 7.04-13.04